İşsiz qaldığım günlərdə tapdığım qazanc

İyunun 15-i idi. Yadımdadır, çünki həmin gün işdən çıxarıldım. Səhər işə getdim, müdir yanına çağırdı. Dedi: "Şirkət kiçilir, səninlə yolları ayırmalıyıq". Heç nə demədim. Çıxış vərəqimi imzaladım, masamı yığışdırdım, çıxıb getdim. Küçədə dayanıb ətrafa baxdım. Nə edəcəyimi bilmirdim.

Otuz iki yaşım var, ailəm var, iki uşağım var. Onlara nə deyəcəyimi bilmirdim. Evə getmək istəmirdim. Parka getdim, skamyada oturdum. Günəş yanırdı, mən tər içində qalmışdım. Siqaret çəkdim, bir, iki, üç. Fikirləşdim: "İndi nə olacaq?"

Üç ildir eyni şirkətdə işləyirdim. Kiçik vəzifə, kiçik maaş, amma sabit idi. Ayda 350 manat. Kirayə 200 manat, yemək 100 manat, qalan 50 manatla nə edirsən? Heç nə. Amma bu 350 manat olmasa, kirayəni necə verəcəm? Yeməyi necə alacağam? Uşaqlara nə alacağam?

Evə gəldim. Yoldaşım üzümə baxdı, heç nə demədi. O məni tanıyırdı. Soruşdu: "Nə olub?" Dedim: "İşdən çıxardılar". Oturdu, heç nə demədi. Sonra qalxıb çay gətirdi. Oturduq, çay içdik, sükut içində. O an ürəyim parçalanırdı.

Həftələr keçdi. İş axtardım, CV göndərdim, müsahibələrə getdim. Ya maaş az idi, ya iş uzaq idi, ya da məni götürmədilər. Pul getdikcə azalırdı. Kirayəni verdik, ərzaq aldıq, bir neçə manat qaldı. Yoldaşım dedi: "Bu pulla nə edəcəyik?" Dedim: "Bilmirəm".

Bir gün küçədə köhnə dostum Rəşadı gördüm. Onu illərdir görmürdüm. Salamlaşdıq, hal-əhval tutduq. Dedim: "Necəsan, nə işlə məşğulsan?" Dedi: "İnternetdə işləyirəm, evdən". Marağım çəkdi. "Nə işdir?" dedim. Dedi: "Oyunlar, online oyunlar. Pul qazanıram". Güldüm. "Rəşad, sən də qumara başladın?" dedim. Dedi: "Yox, qumar deyil, strategiyadır. Gəl sənə göstərim".

Getdik bir çayxanaya oturduq. Rəşad telefonunu çıxartdı, göstərdi. Oyunlar, mərclər, qazanclar. Dedim: "Mən heç başa düşmürəm bunları". Dedi: "Öyrənərsən, çətin deyil. Ən yaxşısı budur ki, mostbet download on android edib yükləyəsən, rahat oynayasan". Kömək etdi, yüklədi telefonuma. Qeydiyyatdan keçdim. Dedi: "Kiçik başla, 10 manatla başla, itirsən zərər deyil".

Evə gəldim, düşündüm. Cibimdə 30 manat var idi. On manatı oynasam, itirsəm, 20 manat qalar. Heç olmasa bir az çörək alaram. Yoldaşıma dedim: "Cəhd edəcəm". Dedi: "Et, nə olacaq".

Oturdum, mostbet download on android etdiyim proqramı açdım. 10 manat yüklədim. Başladım oynamağa. Rəşədin dediyi oyunları oynadım. "Plinko" adlı bir oyun var idi. Toplar düşür, rəqəmlər çıxır. Uşaq vaxtı oynadığım oyunlar yadıma düşdü. Oynadım, oynadım. Uduzdum. 10 manat 5 manat oldu. Ürəyim sıxıldı. Dayandım.

Səhəri gün yenə açdım. 5 manat qalmışdı. Oynadım, 5 manat 8 manat oldu. Sevindim. Çıxartmadım, yenə oynadım. 8 manat 12 manat oldu. Artıq həyəcanlanmışdım. Bir daha oynadım, 12 manat 3 manat oldu. Hirsli idim. Qapadım getdim.

Rəşada zəng etdim: "Uduzuram, nə edim?" Dedi: "Səbr et, tələsmə. Öyrən oyunları, başa düş qaydaları". Dinlədim onu. Başladım oyunları öyrənməyə. Hər oyunun qaydasını, nə vaxt mərc qoymağı, nə vaxt dayanmağı. YouTube-da videolara baxdım, məqalələr oxudum. Öyrəndikcə marağım artdı.

Bir həftə sonra yenə oynadım. 20 manat yüklədim. Bu dəfə fərqli oynadım. Səbrli, hesablı, düşünərək. Uduzdum, amma əsəbləşmədim. Qazandım, sevindim. Beş günə 20 manat 150 manat oldu. İlk dəfə idi ki, bu qədər qazanırdım. Çıxartdım pulu. Yoldaşıma göstərdim: "Bax, qazandım". İnanmadı əvvəl. Sonra kartına baxdı, gözlərinə inanmadı.

Sonrakı aylarda davam etdim. Hər gün oynadım, öyrəndim, inkişaf etdim. Artıq iş axtarmağı dayandırmışdım. Bu mənim işim oldu. Səhər dururam, çayımı içirəm, kompüteri açıram, mostbet download on android etdiyim proqrama girirəm, oynayıram. Günorta fasilə, axşam yekun. Adi iş rejimi kimi.

Altı ay keçdi. Altı ayda nə qədər qazandım, dəqiq bilmirəm, amma yığdığım pul 5000 manatdan çoxdur. İşdən çıxanda 350 manat maaşa həsrət qalırdım, indi ayda 1000 manatdan çox qazanıram. Özümə yeni telefon aldım, yoldaşıma hədiyyələr aldım, uşaqlarıma ən yaxşı məktəb ləvazimatlarını aldım.

Qonşular soruşur: "Nə işlə məşğulsan?" Deyirəm: "Freelance işləyirəm". Deyirlər: "Nə işdir?" Deyirəm: "Kompüter işidir, başa düşməzsən". Gü lürlər, inanırlar. Kimsə bilmir ki, mən oyun oynayıram. Amma oyun oynayıb pul qazanmaq günah deyil ki? Əgər qaydaları bilirsənsə, səbr edirsənsə, niyə də olmasın?

Bir gün qardaşım gəldi yanıma. Dedi: "Eşitdim işsiz qalmısan, kömək lazımdır?" Dedim: "Yox, sağ ol, işim var". Baxdı mənə, inanmadı. Dedim: "Gəl sənə göstərim". Oturdu yanıma, göstərdim oyunları, qazanclarımı. Dedi: "Bunu mən də edə bilərəm?" Dedim: "Əlbəttə, öyrədərəm". İndi qardaşım da mənimlə birlikdə oynayır. Birlikdə oturub strategiyalar qururuq, oyunları təhlil edirik.

İşdən çıxarıldığım gün həyatımın ən pis günü idi. İndi isə deyirəm: "Kaş daha əvvəl çıxarsaydılar". Çünki o gün mənə yeni bir həyat qapısı açdı. O qapıdan içəri girdim, çıxmadım. Hələ də içəridəyəm, oynayıram, qazanıram. Və bu mənim yeni həyatımdır.

Sign In or Register to comment.