Kody, które leżały w skrzynce od miesięcy

Mam taki nawyk, że rzadko kasuję maile. Nie wiem, może to lenistwo, może jakaś ukryta obawa, że usunę coś ważnego. Efekt jest taki, że moja skrzynka odbiorcza to prawdziwe archiwum – tysiące wiadomości, newsletterów, potwierdzeń i promocji. W większości śmieci, ale czasem, gdy mam chwilę, lubię do nich wracać. Nie wiem, czego szukam. Może jakiejś zapomnianej faktury, może starego zdjęcia. A może po prostu lubię się gubić w tym cyfrowym bałaganie.

To była niedziela. Padało od rana, więc plany wyjścia do lasu upadły. Żona poszła do mamy, ja zostałem sam w domu z herbatą i laptopem. Znudzony, otworzyłem skrzynkę i zacząłem przeglądać stare wiadomości. Rok wstecz, dwa lata. W pewnym momencie trafiłem na maila od jednej z platform, gdzie kiedyś założyłem konto i totalnie o nim zapomniałem. Temat brzmiał: „Twoje kody promocyjne czekają”.

Otworzyłem go. Na samym dole, małym drukiem, był link. Kliknąłem bez przekonania. Strona załadowała się, a ja zobaczyłem, że konto wciąż istnieje. Zalogowałem się – hasło zapamiętane w przeglądarce, żaden problem. I wtedy w sekcji promocji zobaczyłem coś, czego się nie spodziewałem. Kilka kodów, które nigdy nie zostały aktywowane. Wyglądały jak vavada kody – ale nie takie zwykłe, tylko jakieś starsze, z datami ważności, które dawno minęły. Albo i nie? Jedna z dat była na dzisiejszy dzień. Ostatni dzień ważności. Niedziela, godzina 14:27.

Pomyślałem: dobra, nic nie tracę. Wkleiłem pierwszy kod. System go przyjął. Dostałem dwadzieścia spinów. Drugi kod – trzydzieści spinów. Trzeci – kolejne dwadzieścia. W sumie siedemdziesiąt darmowych spinów. Nie wpłaciłem ani złotówki. Tylko tyle, że odkopałem starego maila i poświęciłem mu kilka minut.

Zacząłem kręcić. Pierwsze spiny – nic. Kolejne – małe wygrane, może dziesięć złotych. Byłem już prawie na końcu, gdy przy spinie numer sześćdziesiąt pięć coś drgnęło. Ekran zamigotał, pojawił się napis „BONUS”, potem darmowe spiny w bonusie, potem mnożnik. Kwota na koncie, która wynosiła ledwie kilka złotych, zaczęła rosnąć. 50 zł… 120 zł… 200 zł… 310 zł. Zatrzymało się na 310 zł.

Siedziałem w fotelu, patrzyłem na ekran i nie mogłem uwierzyć. 310 zł z kodów, które leżały w skrzynce od miesięcy. Z kodów, które wygasają dzisiaj. Gdybym otworzył tego maila jutro, dostałbym zero. Gdybym w ogóle go nie otworzył, nic by się nie stało. A tak, w deszczową niedzielę, bez żadnych oczekiwań, trafiłem na wygraną.

Wypłaciłem kasę od razu. Przelew poszedł szybko. Kiedy żona wróciła od mamy, powiedziałem, że składamy się z nią na nowy ekspres do kawy – stary ledwo zipie. Uśmiechnęła się, bo od dawna o tym mówiła. Nie powiedziałem jej, skąd wziąłem swoją część. Powiedziałem tylko, że znalazłem w starych mailach.

To nie było kłamstwo. Znalazłem. Te vavada kody czekały na mnie miesiącami, a ja nawet o tym nie wiedziałem. I wiecie co? Od tamtej pory przeglądam skrzynkę regularnie. Nie po to, żeby szukać kolejnych kodów – choć czasem coś wpadnie. Ale po to, żeby pamiętać, że w tym całym cyfrowym śmietniku, wśród faktur i spamów, mogą kryć się małe niespodzianki. Czasem wystarczy tylko poświęcić chwilę, żeby je znaleźć.

Nie gram regularnie. Ta historia była przypadkiem, ale przypadkiem, który zmienił mój deszczowy, nudny weekend w coś, co pamiętam do dzisiaj. Nie dlatego, że wygrałem 310 zł. Tylko dlatego, że przypomniałem sobie, że warto czasem zajrzeć w stare, zapomniane miejsca. Bo nigdy nie wiesz, co tam znajdziesz. A ja znalazłem. I do dzisiaj, pijąc kawę z nowego ekspresu, uśmiecham się pod nosem.

Sign In or Register to comment.