Jak przez przypadek wygrałem miesiąc życia w godzinę
To było w zeszły wtorek, około 23:15. Pamiętam dokładnie, bo akurat skończyłem drugi kubek herbaty i patrzyłem się w ścianę w salonie. Miałem ten dziwny wieczór, w którym nic nie gra. Żona pojechała do matki, seriale mnie nudziły, a znajomi na czacie grupowym już posnęli. Myślałem o tym raporcie, który muszę wysłać w piątek. No i o tym, że życie potrafi być tak rutynowe, że czasem masz ochotę coś rozwalić. Ale nie rozwaliłem niczego.
Zamiast tego otworzyłem laptopa.
Z ciekawości. Nie z desperacji, nie z głodu wielkiej wygranej. Po prostu palce same wpisały stronę, o której kiedyś słyszałem u kumpla na urodzinach. Siedziałem w piżamie, z jednym skarpetkiem, bo drugiego gdzieś zgubiłem. I pomyślałem – dobra, sprawdźmy, co to w ogóle jest. Wpisałem dane, założyłem konto jakieś pół roku temu, ale nigdy nie grałem na serio. A tamtej nocy pomyślałem: vavada zaloguj – kliknąłem i wszedłem.
Na starcie było dwieście złotych. Kwota, którą mogłem przegrać bez bólu głowy. Nie wiem czemu, ale wtedy poczułem, że to nie będzie zwykłe klikanie. Siadam wygodniej, poprawiam poduszkę. Wybieram slota – jakiś klasyk z diamentami i siódemkami. Nic odkrywczego. Pierwsze dwadzieścia spinów lecą tak sobie. Wpadają małe wygrane, dziesięć złotych, piętnaście. Jest głośno od dźwięków, ale ja gdzieś odpływam. Nie myślę o raporcie. Nie myślę o niczym.
Po jakiejś godzinie balans jest na zero. Jestem równo. Mógłbym przestać. Wtedy w głowie pojawia się ten cichy głos, który mówi: "A co jeśli teraz?" Nie wiem, skąd on się wziął. Może z tego zmęczenia, może z tego, że cisza w mieszkaniu zrobiła się za głośna. Doładowuję kolejne sto złotych.
I wtedy zaczyna się jazda.
Pierwszy bonus wleciał po dziesięciu spinach. Trzy scattery na drugim, trzecim i piątym bębnie. Ekran eksploduje, lecą wszędzie te fajerwerki. Nie mogę uwierzyć – wypada coś koło siedmiuset złotych. Czuję ten dreszcz, który ściska w dołku. Nie byłem na niego gotowy. Próbuje oddychać spokojnie. Patrzę na saldo. Rośnie.
Zmieniam grę. Bo to głupie trzymać się jednej maszyny. Przechodzę na nowość z jackpotem. I tu zaczyna się prawdziwe show. W ciągu następnych dwudziestu minut trafiam trzy dodatkowe rundy. Niektóre głupie, po dwadzieścia złotych. Ale jedna – ta średnia – daje mi dwa tysiące. Siedzę w samych majtkach, nie czuję zimna. Palce mi drżą, kiedy klikam.
Pamiętam, że w pewnym momencie przegrałem czterysta złotych z rzędu. Nic. Zero emocji. Wtedy pojawia się myśl, żeby odpuścić. Ale coś mi mówi: "Zostań jeszcze chwilę". Zamykam oczy. Wstaję po kolejną herbatę. Wracam i znowu vavada zaloguj – tym razem przez telefon, bo komputer mi się przyciął.
Gram na małych stawkach. Wchodzę w klasyczną ruletkę. Nie znam się na strategiach. Zawsze stawiam na numer swojej daty urodzenia – 17. Trzy razy pod rząd. Prawie się popłakałem ze śmiechu, kiedy pierwszy raz trafiłem. Nie wygrałem dużo, bo postawiłem tylko pięć złotych. Ale potem druga siedemnastka. I trzecia. W ciągu dziesięciu minut wyciągam z tego ponad tysiąc.
Łączne saldo skacze do prawie pięciu tysięcy. Nie wiem co robić. Chce mi się krzyczeć, ale jest środek nocy. Śmieję się sama do siebie, jak wariat. Łapię za telefon, robię screeny. Zaraz je wyślę do niczego, ale chcę mieć dowód.
Próbuję jeszcze kilka gier. Mój mózg pracuje jak oszalały – każdy dźwięk, każde kliknięcie. Nie gram już o kasę, tylko o tę adrenalinę. To jest jak skok na bungee bez liny. Świadomość, że możesz zaraz wszystko stracić, ale i tak lecisz.
Ostatnia godzina. Postanawiam zagrać wszystko, co mam powyżej trzech tysięcy. Zostawiam sobie ten jeden level bezpieczeństwa. Resztę puszczam w grę z kowbojami, gdzie można mnożyć wygrane razy dziesięć. Trzymam oddech, klikam. Bonus wchodzi za bonusem.
Kiedy ostatecznie zamykam wszystkie zakłady, na koncie jest 7 200 złotych i jakieś drobne.
Zamykam laptopa o 2:47 w nocy. Siadam na podłodze. Nie wiem, co myśleć. Otwieram okno, wieje zimnym kwietniowym powietrzem. Czuję, jakby ktoś dał mi prezent, na który nie zasłużyłem. Po prostu ten jeden wieczór, ta jedna głupia decyzja, żeby nie iść spać. I takie szczęście.
Potem było jeszcze kilka razy, gdy wchodziłem na to samo konto. Czasem wygrywałem, częściej przegrywałem małe kwoty. Ale tamta noc nauczyła mnie jednego – nie chodzi o to, żeby grać na maxa. Chodzi o to, żeby złapać ten moment, gdy wszechświat akurat stoi po twojej stronie. Uśmiechnąć się, zabrać kasę i kupić żonie nową pralkę, bo ta stara od dwóch lat piszczy. Zrobiłem to właśnie następnego dnia.
Dziś, jak wchodzę na stronę i widzę ten znajomy ekran, czuję lekki uśmiech. vavada zaloguj – piszę czasem z nudów, ale wiem, że magii nie da się powtórzyć. I może to dobrze. Ta jedna godzina, gdy życie było jak dobry film. Bez scenariusza. I bez happy endu na siłę. Po prostu prawdziwe.