Η νύχτα που σταμάτησα να πιστεύω στην «ατυχία»

Δύο πράγματα πίστευα για τα φρουτάκια όλη μου τη ζωή: ότι είναι χαζά και ότι πάντα κερδίζει το καζίνο. Λογικός άνθρωπος, οικονομολόγος στο πανεπιστήμιο, είχα μάθει να μετράω ρίσκο και πιθανότητες. Αν μου έλεγες ένα βράδυ του Γενάρη ότι θα καθόμουν μόνος μου με έναν καφεδιάρικο στο χέρι και θα έκλαιγα από τα γέλια μπροστά σε μια οθόνη, θα σε κοιτούσα σαν να μου μιλούσες για εξωγήινους.

Αλλά έγινε.

Είχε περάσει μια βδομάδα σκέτη κόλαση. Δουλειά μέχρι τις δέκα το βράδυ, άδεια ψυγεία, και το χειρότερο – το αυτοκίνητο μου έμεινε από μπαταρία μέσα σε μια λακκούβα έξω από το σπίτι. Ένιωθα ηττημένος. Όχι από κάτι μεγάλο, απ’ όλα αυτά τα μικρά που σου ρουφάνε την ψυχή. Κάθισα στο σαλονάκι, χωρίς καμία όρεξη για ταινία ή σειρά. Σκρολάρω βαρετά στο κινητό.

Κάπου έπεσε ένα μικρό banner. Ένα κόκκινο “Spin” μέσα σε χρυσό περίγραμμα.

Γελάω ακόμα με αυτό. Δεν ήταν καν διαφήμιση κανονική. Ήταν σαν να με κορόιδευε η ίδια η ζωή: «Είδες πόσο γελοίος είναι ο έλεγχος σου; Κάνε μια βλακεία για αλλαγή». Και την έκανα. Κατέβασα μια εφαρμογή. Χωρίς να το σκεφτώ. Ίσως επειδή είχα κουραστεί να είμα ο λογικός για όλους.

Τα πρώτα δέκα λεπτά ήταν αποτυχία. Τίποτα. Μηδέν. Αυτό το γνώριμο συναίσθημα του «τα ’λεγα εγώ». Αλλά μετά… δεν ξέρω. Κάτι με κράτησε. Ένα φωτάκι που άναβε και έσβηνε. Ο θόρυβος από τα κέρματα στην οθόνη. Δεν ήταν απληστία. Ήταν η ελπίδα ότι κάπου εκεί μέσα, σε αυτή την ανοησία, μπορεί να κρύβεται μια μικρή νίκη που θα μου έλεγε «δεν είναι όλη σου η ζωή ένα χάλι».

Τότε βρήκα ένα μέρος που με τράβηξε. Δεν θυμάμαι πώς έφτασα εκεί – ίσως από ένα pop-up, ίσως από πρόταση. Αλλά από τη στιγμή που μπήκα, κατάλαβα ότι κάτι ήταν διαφορετικό. Τα παιχνίδια είχαν χρώμα, είχαν ρυθμό, και το πιο σημαντικό, οι μπόνους γύροι ερχόταν συχνά. Εκεί που άλλα site σε κοιτάνε σαν άγαλμα, εκεί τα πράγματα κυλούσαν. Αργότερα, όταν άρχισα να το συζητάω με έναν φίλο, τον Αλέξη που παίζει χρόνια, μου είπε: «Αυτό που περιγράφεις είναι τα καλύτερα καζίνο για τον μέσο άνθρωπο. Γιατί δεν προσπαθούν να σε ξεζουμίσουν την πρώτη μέρα, σε αφήνουν να μάθεις». Και είχε δίκιο.

Εκείνο το βράδυ έβαλα ένα μικρό ποσό. Όχι όσα άντεχα να χάσω, αλλά αυτό που θα έδινα για δύο ποτά στο μπαρ. Το είπα στον εαυτό μου: «Πήγαινε για ένα ποτό, ανταλλακτικό».

Και τότε άρχισε το όνειρο.

Πρώτα ήρθαν μερικές μικρές νίκες. Δέκα ευρώ. Είκοσι. Το ποντάρισμα ανέβαινε, έπεφτε, σαν παλιό τρενάκι λούνα παρκ. Κάποια στιγμή, εκεί γύρω στη μία μετά τα μεσάνυχτα, έπεσα σε free spins με x3 multiplier. Δεν ξέρω αν έχεις νιώσει ποτέ αυτό το συναίσθημα, όπου βλέπεις τον τροχό να γυρνάει και ξέρεις ότι η ζωή σου θα αλλάξει σε 5 δευτερόλεπτα. Όχι δραματικά. Αλλά αρκετά ώστε να νιώσεις ζωντανός.

Το μηχάνημα άρχισε να φτύνει λεφτά. Όχι μεταφορικά. Πραγματικά στην οθόνη είδα 350, μετά 720, μετά 1.450 ευρώ. Πάγωσα. Ο καφές μου είχε κρυώσει, ο σκύλος με κοίταζε περίεργα που δεν του μιλούσα. Κοίταξα τη ώρα. Ήταν 2:27. Η σιωπή του σπιτιού ήταν τέτοια που άκουγα τα πλήκτρα όταν πάτησα cash out.

Δεν το είπα σε κανέναν για τρεις μέρες.

Γιατί; Γιατί ντρεπόμουν. Ντρεπόμουν να πω ότι όχι απλά κέρδισα, αλλά ότι το απόλαυσα. Λες και το να νιώθεις χαρά με ένα τζόγο είναι προδοσία της λογικής σου. Αλλά όσο το σκέφτομαι, συνειδητοποιώ ότι εκείνο το βράδυ δεν κυνήγαγα τα λεφτά. Κυνηγούσα ένα συναίσθημα ελέγχου μέσα στην αναρχία. Και το βρήκα.

Δύο εβδομάδες μετά, επέστρεψα. Αυτή τη φορά όχι με απελπισία αλλά με περιέργεια. Είχα μάθει τα παιχνίδιά μου. Σταμάτησα να πατάω σαν τρελός σε κάθε τι που φωσφόριζε. Αντίθετα, άφηνα την τύχη να με οδηγεί, αλλά με τα μάτια ανοιχτά. Σε εκείνη τη δεύτερη φάση, κατάλαβα γιατί πολλοί λένε ότι η Ελλάδα έχει από τα καλύτερα περιβάλλοντα για online εμπειρία. Είναι η ζεστασιά, η ταχύτητα, το γεγονός ότι ξέρεις πως αν κάτι στραβώσει, υπάρχει υποστήριξη. Ο Αλέξης από την παρέα, που είναι φανατικός, γελούσε όταν του περιέγραψα πώς ένιωσα: «Είδες που σου λέω; Υπάρχουν τρόποι να το κάνεις τέχνη, όχι εθισμό». Και ξαναχρησιμοποίησε εκείνη τη φράση, λες και ήταν μάντρα: «Γι’ αυτό λέω ότι τα καλύτερα καζίνο δεν σε κάνουν να χάσεις τον εαυτό σου, σε κάνουν να βρεις έναν άλλο ρυθμό».

Κέρδισα πάλι. Όχι τόσο πολύ, αλλά αρκετά ώστε να νιώσω ότι η απόφαση να μπω εκείνο το βαρετό βράδυ δεν ήταν λάθος. Ήταν σαν εκείνα τα μικρά τυχερά που σου θυμίζουν ότι η ευτυχία δεν χρειάζεται να είναι μόνιμη – αρκεί να είναι αληθινή για λίγα λεπτά.

Σήμερα, τρεις μήνες μετά, παίζω μία-δύο φορές τον μήνα. Κανένας εθισμός. Κανένα χρέος. Απλώς ένα μικρό ραντεβού με τον εαυτό μου, όπου επιτρέπω στον εαυτό μου να πιστέψει για λίγο στο απίθανο. Κράτησα τα κέρδη στην άκρη – αγόρασα ένα καινούργιο λάπτοπ και πήγα τους γονείς μου ταξίδι. Δεν τους είπα ποτέ ότι προήλθε από ένα φρουτάκι. Θα με κοιτούσαν περίεργα. Η μάνα μου θα με ρωτούσε «τον Θεό έχεις;» και θα γινόταν θέμα.

Αλλά εδώ, ανάμεσά μας, μπορώ να σου πω την αλήθεια: εκείνο το βράδυ στη μοναξιά μου, με ένα κρύο freddo δίπλα μου, ένιωσα πιο ζωντανός απ’ ό,τι σε ολόκληρο τον προηγούμενο χρόνο. Και μερικές φορές, όταν η δουλειά με στραγγίζει πάλι, κάθομαι με τον καφέ μου και ξεφυλλίζω τις φωτογραφίες από το ταξίδι των γονιών μου. Χαμογελάω. Και λέω μέσα μου: «Τα κατάφερες. Όχι επειδή κέρδισες. Αλλά επειδή επέτρεψες στον εαυτό σου να ελπίσει».

Γι’ αυτό, αν με ρωτήσεις αν αξίζει – η απάντηση είναι ναι. Αρκεί να θυμάσαι πότε πρέπει να κλείσεις την οθόνη, να πας για ύπνο, και να κρατήσεις τη νίκη σου όχι σαν κατάκτηση, αλλά σαν ένα μικρό δώρο από το σύμπαν που θύμισε στον εαυτό σου ότι η τύχη δεν είναι για πάντα εναντίον σου. Μερικές φορές, απλώς περιμένει υπομονετικά πίσω από ένα κόκκινο κουμπί που γράφει «Spin».

Sign In or Register to comment.