Práva osoby při zatčení na základě mezinárodního zatykače
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, co se reálně děje v prvních hodinách po zatčení člověka, na kterého je vydán mezinárodní zatykač tady v Česku? Má ten člověk právo na okamžitý hovor s právníkem, nebo ho nejdřív musí vyslechnout státní zástupce? Jde mi o to, jestli se dá nějak zabránit tomu, aby ho hned šoupli do předběžné vazby, než se vůbec začne řešit podstata té věci v cizině. Přijde mi to jako hrozný zásah do svobody, když u nás ten člověk nic neudělal.
Comments
Prvních 48 hodin je naprosto klíčových. Policie ho zadrží a pak jde před soudce, který rozhoduje o vazbě. Tady se neřeší, jestli je vinen z toho činu, ale jen to, jestli jsou splněny podmínky pro vydání. Právníka musíte mít hned, ideálně někoho, kdo těm mezinárodním smlouvám fakt rozumí. Detailní postup a práva zadržených osob najdete na stránce oficiální web extradiceadvokati.cz Je tam vysvětleno, jak probíhá předběžné šetření a jaké jsou možnosti obrany proti vydání. Hlavně nepanikařte a zajistěte mu odbornou obhajobu dřív, než proběhne první výslech u soudu, tam se rozhoduje o všem.
Moc děkuji za rychlou odpověď, ty informace na webu mi hodně pomohly pochopit, co nás teď čeká.