Jakie są najczęstsze przyczyny uszkodzeń zamków drzwiowych i jak ich uniknąć?

Ostatnio złapałem się na tym, że kilka razy pod rząd miałem problem z zamkiem w drzwiach wejściowych. Najpierw klucz zaczął ciężej wchodzić, potem trzeba było nim kręcić pod dziwnym kątem, aż w końcu pewnego ranka ledwo udało mi się wyjść z domu. Przypomniałem sobie, że podobnie było kiedyś u sąsiada i on wtedy mówił, że to przez brak konserwacji. Zacząłem się więc zastanawiać, jakie są najczęstsze przyczyny takich awarii i czy da się im jakoś zapobiegać na co dzień, bez czekania aż zamek całkiem padnie.

Comments

• Z tego, co sam zauważyłem i co później potwierdził fachowiec, najczęściej winny jest zwykły brud, wilgoć albo zużycie elementów, bo zamek pracuje codziennie i ma prawo się wyrobić. Dlatego czasem wystarczy regularne czyszczenie i smarowanie, a gdy pojawiają się poważniejsze objawy, sensowna jest naprawa zamka drzwi wykonana przez kogoś, kto zna mechanizm od środka. Po własnych doświadczeniach wiem, że szybka reakcja oszczędza nerwy i pieniądze.

• Przeglądam ten wątek bardziej z ciekawości, bo na szczęście od dawna nie miałem problemów z zamkami, ale temat wydaje się uniwersalny. Wiele osób skupia się na wyglądzie drzwi albo na klamkach, a zamek traktuje jak coś, co ma działać zawsze. Dobrze czasem poczytać takie rozmowy, bo można wyciągnąć wnioski na przyszłość, nawet jeśli aktualnie wszystko działa bez zarzutu.

Sign In or Register to comment.