Δέκα λεπτά που μέτρησαν σαν μήνες

Το όνομά μου είναι Δημήτρης και είμαι 34 χρονών ταξιτζής. Ακούς ταξιτζής και σκέφτεσαι ότι έχω δει τα πάντα. Έχεις δίκιο. Έχω κουβαλήσει μεθυσμένους, κλαμμένους, ερωτευμένους, τρελούς. Έχω ακούσει ιστορίες που δεν θα πίστευε κανείς. Αλλά ποτέ δεν φανταζόμουν ότι η δική μου ιστορία θα άρχιζε μέσα στο ταξί μου, στις 3:47 τα ξημερώματα, με μία πελάτισσα που με πλήρωσε με ένα κέρμα των δύο ευρώ και μία χάρτινη σακούλα γεμάτη ροδάκινα. Ναι, ροδάκινα. Ιούλιος μήνας, ζέστη αφόρητη, και η συγκεκριμένη κυρία μου άφησε πέντε ροδάκινα στο πίσω κάθισμα. Τα βρήκα το πρωί. Είχαν ήδη αρχίσει να μαλακώνουν.

Εκείνο το μεσημέρι, αντί να κοιμηθώ όπως έκανα πάντα μετά τη νυχτερινή βάρδια, κάθισα στο σαλόνι και κοίταζα τα ροδάκινα. Δεν ξέρω γιατί, αλλά μου φάνηκαν σημάδι. Κάτι σαν «σήμερα θα γίνει κάτι». Πήρα το κινητό, χωρίς συγκεκριμένο σκοπό. Είχα μια εφαρμογή που είχα κατεβάσει μήνες πριν και δεν την είχα ανοίξει ποτέ. Ήταν από το Vavada. Το είχα κάνει από περιέργεια, όταν ένας επιβάτης μου μίλησε για ένα κέρδος που είχε κάνει. «Δεν το πιστεύεις μέχρι να το δεις», μου είχε πει. Εκείνο το μεσημέρι είπα «ας δούμε». Μπήκα. Χωρίς προσδοκίες, χωρίς φόβο, χωρίς τίποτα. Το μόνο που είχα ήταν πέντε ροδάκινα στο τραπέζι και ένα σώμα που πονούσε από την έλλειψη ύπνου.

Η πλατφόρμα ήταν φιλική. Δεν με τρόμαξε. Είχε μια λίστα από παιχνίδια, το ένα πιο περίεργο από το άλλο. Δεν ήξερα από πού να αρχίσω. Τελικά διάλεξα ένα slot με θέμα τον αρχαίο αιγυπτιακό θησαυρό. Πυραμίδες, σκαραβαίοι, μούμιες. Γελοίο θέμα, το ξέρω. Αλλά είχε ωραία χρώματα και με ηρέμησε να τα βλέπω. Έβαλα 20 ευρώ. Μικρό ποσό, σχεδόν αμελητέο για τα δεδομένα μου. Θυμάμαι ότι σκεφτόμουν «αυτά είναι τα λεφτά για τσιγάρα μιας εβδομάδας, δεν πειράζει».

Τα πρώτα λεπτά ήταν ανιαρά. Κέρδιζα ένα ευρώ, έχανα δύο. Κάποια στιγμή είχα πέσει στα 12 ευρώ. Εκείνη τη στιγμή, ένας φίλος μου μήνυσε στο WhatsApp. Του απάντησα αυτόματα, χωρίς καν να διαβάσω τι έγραφε. Το μήνυμά του ήταν κάτι αστείο, γέλασα λίγο, και χωρίς να το καταλάβω, είχα πατήσει ξανά το κουμπί του spin. Εκείνη την ώρα, το κινητό μου ήταν σχεδόν στο χέρι, με το ένα μάτι στην οθόνη και το άλλο στο μήνυμα. Δεν είδα καν τι έγινε. Ξαφνικά, η οθόνη άρχισε να τρεμοπαίζει. Κάτι έπεφτε σαν βροχή. Νομίσματα, διαμάντια, χρυσά φίδια. Δεν καταλάβαινα. Κοίταξα το ταμπλό. Από 12 ευρώ είχε πάει 210. Μέσα σε ένα δευτερόλεπτο. Όσο απαντούσα σε ένα χαζό μήνυμα, είχα κερδίσει σχεδόν διακόσια ευρώ.

Έπαθα πλάκα. Σηκώθηκα όρθιος, τα ροδάκινα έπεσαν από το τραπέζι, ο σκύλος μου γάβγισε. Γελούσα δυνατά, σχεδόν υστερικά. Δεν το πίστευα. Δεν είχα κάνει τίποτα ιδιαίτερο. Δεν είχα σκεφτεί τακτική, δεν είχα διαβάσει συμβουλές. Απλά είχα πατήσει ένα κουμπί ενώ χαζολογούσα. Το Vavada εκείνη τη στιγμή μου φάνηκε σαν μια χρυσή πόρτα που άνοιξε από μόνη της. Αλλά πολύ γρήγορα, η λογική μου μπήκε μπροστά. «Σταμάτα, Δημήτρη. Μην το παίξεις άλλο. Σήκω και φύγε».

Πάγωσα. Κοίταξα τα 210 ευρώ. Μετά κοίταξα τα ροδάκινα στο πάτωμα. Δεν ξέρω γιατί, αλλά εκείνη η εικόνα – τα ροδάκινα πεταμένα, ο σκύλος αγχωμένος, εγώ όρθιος με ένα κινητό στο χέρι – μου θύμισε ότι είμαι απλός άνθρωπος. Όχι ήρωας, όχι τζογαδόρος, όχι τυχερός. Απλά ένας ταξιτζής που δεν κοιμήθηκε καλά. Πάτησα ανάληψη. Τράβηξα 200 ευρώ, άφησα 10 μέσα για πλάκα. Την επόμενη μέρα, αγόρασα στην ανιψιά μου ένα ποδήλατο. Δεν ήταν ακριβό, κόστισε 150 ευρώ. Της το πήγα χωρίς να πω τίποτα. Εκείνη φώναξε από χαρά. Εγώ ένιωσα ένα σφίξιμο στο στήθος. Καλό σφίξιμο. Σαν να είχα κάνει κάτι σωστό.

Μια βδομάδα αργότερα, ένα βράδυ μετά τη βάρδια, ξαναμπήκα. Αυτή τη φορά ήμουν προετοιμασμένος. Ήξερα τι ήθελα: όχι μεγάλα κέρδη, όχι δράματα. Μπήκα στο Vavada με έναν απλό στόχο, να περάσω μισή ώρα χωρίς να σκέφτομαι τις διαδρομές και τους πελάτες. Δοκίμασα ένα παιχνίδι με τράπουλες, κάτι σαν βιντεοπόκερ. Δεν μου άρεσε ιδιαίτερα. Έχασα 10 ευρώ και σταμάτησα. Δεν με πείραξε. Το σημαντικό ήταν ότι είχα τον έλεγχο. Μπορούσα να χαλάσω 10 ευρώ για να ηρεμήσει το κεφάλι μου. Παλιότερα θα σκεφτόμουν «τι σπατάλη». Τώρα σκεφτόμουν «τι φτηνή ψυχοθεραπεία».

Δεν έχω γίνει πλούσιος. Δεν το κυνηγάω. Αλλά εκείνο το μεσημέρι με τα ροδάκινα μου έμαθε κάτι. Η τύχη δεν έρχεται όταν την κυνηγάς. Έρχεται όταν είσαι χαλαρός. Όταν απαντάς σε ένα μήνυμα χωρίς να βλέπεις την οθόνη. Όταν τρως ένα ροδάκινο και αφήνεις τον εαυτό σου να είναι απλά εκεί. Το Vavada για μένα δεν είναι καριέρα. Είναι ένα μικρό παράθυρο που ανοίγω καμιά φορά, βλέπω τον ήλιο ή τη βροχή, και το κλείνω χωρίς να πέσει ρεύμα μέσα στο σπίτι. Ξέρεις ποια είναι η μεγαλύτερη νίκη; Όχι τα 200 ευρώ. Είναι που όταν τελείωσα, ήξερα ότι μπορούσα να κοιμηθώ ήσυχος. Χωρίς να σκέφτομαι τι θα γινόταν αν είχα παίξει άλλο ένα γύρο. Αυτό, φίλε μου, δεν το αγοράζεις με κανένα τζάκποτ. Το κερδίζεις μόνο αν έχεις μάθει να λες «φτάνει». Εγώ το έμαθα. Ανθρωπίνως. Ταπεινά. Με ροδάκινα στο πάτωμα.

Sign In or Register to comment.