Telefon od siostry, który zmienił cały mój wieczór
Prowadzę mały warsztat samochodowy na przedmieściach. Naprawiam auta od piętnastu lat, i choć nie jestem milionerem, to kocham swoją pracę. Zapach oleju, dźwięk silników, satysfakcja z naprawy czegoś, co inni uznali za stracone. Ale po całym dniu w garażu, kiedy wracam do domu, często jestem tak zabłocony i zmęczony, że nie mam siły na nic. Tamten wtorek był właśnie taki – ciężki dzień, wymiana skrzyni biegów w starym oplu, a na koniec jeszcze klient, który się spóźnił i narzekał na cenę.
Wróciłem do mieszkania około dwudziestej, wziąłem prysznic, usiadłem przed telewizorem i niemal od razu zasnąłem na kanapie. Obudziłem się po godzinie, zdrętwiały, z bólem karku. Czułem się jeszcze gorzej niż przed snem. Wziałem telefon do ręki, żeby sprawdzić godzinę, i zobaczyłem, że mam nieodebrane połączenie od siostry. Oddzwoniłem, ale nie odebrała – pewnie już poszła spać. Zostawiła mi jednak wiadomość głosową. Włączyłem ją i usłyszałem jej podekscytowany głos: "Wojtek, musisz to sprawdzić! Ja wiem, że ty w to nie grasz, ale zobacz, co mi się udało!".
Nie wiedziałem, o co jej chodziło, więc odpisałem jej SMS-em. Po chwili odpisała mi linkiem i krótkim komentarzem: "Zarejestruj się, wpłać coś malutkiego, a potem zobacz, co się stanie. Ja dzisiaj nie mogę uwierzyć". Normalnie bym to zignorował – w końcu nie jestem typem człowieka, który szuka rozrywki w internecie. Ale ta nuta ekscytacji w jej głosie zaintrygowała mnie. Moja siostra jest raczej powściągliwa, więc jeśli coś ją tak ucieszyło, musiało być w tym ziarno prawdy.
Siedziałem na kanapie, patrzyłem na ten link i myślałem: "Co mi szkodzi? Najwyżej stracę kilka złotych". W końcu przekonałem się, że każdy ma jakieś swoje małe przyjemności. Otworzyłem link, zobaczyłem stronę, która wyglądała bardzo profesjonalnie – nowoczesna, elegancka, bez zbędnych reklam. Proces rejestracji zajął mi może dwie minuty. Wpłaciłem małą kwotę – tyle, ile bym wydał na piwo w knajpie. I tak rozpocząłem swoją przygodę z vavada polska, która miała okazać się jedną z bardziej zaskakujących tego roku.
Na początek wybrałem automat z motywem dzikich zwierząt, bo zawsze lubiłem przyrodę. Kręciłem pierwsze spiny bez większych oczekiwań – miałem to potraktować jako chwilowy relaks, a nie poważną rozgrywkę. Przez pierwsze dziesięć minut nic się nie działo. Parę małych wygranych, parę strat. Ale jakoś nie spieszyło mi się. Siedziałem w ciszy własnego mieszkania, odpoczywając po całym dniu w warsztacie.
I wtedy, gdzieś po dwudziestym spinie, coś się zmieniło. Nagle, jak za sprawą magii (choć wiem, że to tylko algorytm), ekran rozbłysnął złotem. Kombinacja symboli, której wcześniej nie widziałem, utworzyła serię bonusowych spinów. Moje saldo zaczęło rosnąć w oczach. Z pięćdziesięciu złotych zrobiło się dwieście, potem pięćset, a w końcu, zanim zdążyłem zareagować, przekroczyło tysiąc.
Siedziałem z rozdziawioną gębą, patrząc na te liczby. Czy to możliwe? Wygrałem w jeden wieczór więcej, niż zarabiam czasem przez dwa dni w warsztacie. Serce biło mi szybciej, a uśmiech nie schodził mi z twarzy. To był niesamowity moment – coś, czego nie planowałem, czego się nie spodziewałem, a co sprawiło mi ogromną frajdę.
Ale zaraz potem usłyszałem w swojej głowie głos zdrowego rozsądku. Przypomniałem sobie, że to tylko gra, że łatwo jest stracić wszystko, co się wygrało, jeśli straci się głowę. Postanowiłem działać odpowiedzialnie. Wypłaciłem większość wygranej, zostawiając tylko ułamek na koncie, żeby móc jeszcze zagrać dla przyjemności. Takie było moje postanowienie – nigdy nie grać więcej, niż jestem gotów stracić, i zawsze wiedzieć, kiedy przestać.
Następnego dnia zadzwoniła do mnie siostra. "I co? Sprawdzałeś?" – zapytała z uśmiechem w głosie. "Sprawdzałem" – odparłem, po czym opowiedziałem jej, co się wydarzyło. Wybuchnęła śmiechem, twierdząc, że od zawsze wiedziała, że mam szczęście. Zgodziliśmy się, że to był dobry wieczór, ale też obiecaliśmy sobie, że nie damy się ponieść emocjom.
Od tamtego dnia, gdy po pracy czuję się zmęczony i zniechęcony, czasami wracam do tej strony. Nie robię tego regularnie, tylko wtedy, kiedy potrzebuję małego zastrzyku pozytywnej energii. Czasami wygrywam, czasami przegrywam, ale za każdym razem dobrze się bawię. I zawsze pamiętam o swoich zasadach – nie przekraczam ustalonego limitu, a grę traktuję jak formę rozrywki, a nie sposób na zarabianie pieniędzy.
Dzisiaj, kiedy patrzę wstecz na ten wtorkowy wieczór, jestem wdzięczny siostrze za ten telefon. Gdyby nie jej podekscytowanie, nigdy nie odkryłbym, że nawet w najbardziej szarym tygodniu może pojawić się iskra radości. I że ta iskra może przyjść z miejsca, o którym wcześniej nie miałem pojęcia.
Ta historia nauczyła mnie jednego – warto czasem wyjść poza swoją strefę komfortu, spróbować czegoś nowego, nawet jeśli na początku wydaje się to głupie. I choć od tamtego dnia nie wygrałem już tak ogromnych kwot, to pamiętam tamten wieczór jako jeden z lepszych w tym roku. To był moment, kiedy mogłem na chwilę zapomnieć o problemach w warsztacie i po prostu cieszyć się życiem.
Dlatego, jeśli ktoś zapyta mnie, czy warto spróbować, odpowiem: tak, ale z głową. Bo najważniejsze to umieć się zatrzymać. I pamiętać, że w tej całej historii, którą rozpocząłem od przypadkowego telefonu od siostry i wejścia na vavada polska, najcenniejsze nie były wygrane pieniądze. Najcenniejsze było to, że przypomniałem sobie, jak to jest czuć się zaskoczonym, podekscytowanym i szczęśliwym. I to uczucie zabieram ze sobą w każdy kolejny dzień w warsztacie.